Keno vs. kolikkopelit — kumpaa kannattaa pelata?

Keno ja kolikkopelit ovat lukeutuneet netin pelisivustoilla suosituimpien rahapelien joukkoon jo pitkään. Pelien huima suosio ei ole hiipumaan päin, vaan noussut kysyntä kannustaa pelintarjoajia tehtailemaan entistä useampia vaihtoehtoja kenon ja kolikkopelien ystäville. 

Koska kummassakaan pelissä menestyäkseen pelaajalta ei edellytetä strategista pelisilmää tai tarkkaan hiottuja pelitaitoja, on kynnys ryhtyä pelaamaan on todella matala molempien pelien kohdalla. Sekä keno että kolikkopelit vetävät puoleensa yhtä lailla niin ensikertalaisia kuin kokeneempiakin pelaajia, ja jokainen pelisessio on joka kerta yhtä viihdyttävä. Seuraavaksi perehdytään peleihin tarkemmin niiden ominaisuuksia vertailemalla. 

Erot ja yhtäläisyydet pelaamisessa 

Keno on myös meillä Suomessa todella suosittu lottopeli, jonka tavoitteena on kiteytetysti valita numeroita kenokupongista ja toivoa, että arvonnassa kohdalle osuvat juuri oikeat numerot. Sloteissa puolestaan pelaaja pyöräyttää rullia napista painamalla toivoen samalla, että voittolinjalle osuvat oikeanlaiset kuviot. Pelit ovat tyyliltään toisistaan poikkeavia, sillä slotit ovat huomattavasti nopeatempoisempia ja minuutin aikana ehtii pelata lukemattomia pelikierroksia, kun taas kenossa tahti on verkkaisempi. 

Vaikka kyseessä onkin kaksi periaatteessa hyvin erilaista peliä, löytyy niistä myös paljon yhtäläisyyksiä. Sekä kenon että kolikkopelien valtava suosio pohjautuu ennen kaikkea niiden sisältämään huimaan voittopotentiaaliin sekä pelaamisen helppouteen. Nämä pelit tarjoavat erinomaista vastapainoa työlle, sillä niissä ei tarvitse lainkaan kuluttaa aivonystyröitään strategioita tai oikeanlaisia valintoja miettien. 

Voittamisen todennäköisyys 

 Sekä slotit että keno ovat erinomaisia esimerkkejä tuuriin pohjautuvista peleistä, joissa pelaaja ei sinänsä voi vaikuttaa pelin lopputulemaan ainakaan omilla valinnoillaan. Vaikka eri pelivariaatioiden välillä voikin olla hiuksenhienoja eroja, on talon etu molemmissa peleissä yleisesti ottaen verrattain korkea, eikä suuriin voittosummiin pääse käsiksi kovinkaan helpolla. Pienempiä voittoja kohdalle osuu kuitenkin verrattain usein, joka pitää pelaajat jatkuvasti varpaillaan.  

Mikäli on erityisen kiinnostunut selvittämään eri pelien voittotodennäköisyyksiä, voivat palautusprosentit tarjota jonkinlaisen vertailupohjan. Tyypillisessä kolikkopelissä palautusprosentti on lähes poikkeuksetta yli 90 %, kun taas kenoissa se jää yleensä sen alle.  

Mahdolliset voitot 

Useimpia pelaajia kiinnostaa se, minkä suuruisista voittosummista peleissä puhutaan. Voittojen koon suhteen keno ja kolikkopelit muistuttavat paljon toisiaan. Ne tarjoilevat melko helpostikin pieniä voittoja, mutta mikäli onni on myötä ja kaikki kenonumerot osuvat kohdilleen tai jos kolikkopelissä omalle kohdalle rävähtää himoittu jackpot, voi palkintosumma mullistaa koko elämän.  Tyskland – rejseguide.
 
Sekä kenossa että kolikkopeleissä on nähtävillä erillinen voittotaulukko, josta voi tarkistaa eri tuloksilla saatavien voittojen suuruudet. Pienimmillään voittosummat ovat tyypillisesti muutamia kymmeniä senttejä tai muutamia euroja pelistä riippuen, kun taas kaikkein suurimmat voitot kummassakin pelissä voivat yltää jopa miljooniin euroihin. 

Lukemattomia variaatioita 

Pelaaminen on monelle suomalaiselle mieluinen harrastus. Netissä pelataan nyt enemmän kuin koskaan, ja myös erilaisten rahapelivariaatioiden kysyntä kasvanut eksponentiaalisesti. Enää ei riitä, että tarjolla on vain yksi tai kaksi muunnelmaa, vaan pelaajat kaipaavat rutkasti valinnanvaraa. Sen seurauksena myös kenosta ja etenkin kolikkopeleistä on nyt tarjolla laajalti erilaisia variaatioita, joista jokainen löytänee mieluista ajanvietettä. 

Esimerkkejä kenovariaatioista ovat pienemmällä arvontapallomäärällä pelattava Mini Keno, ylimääräisen voittokertoimen sisältävä Power Keno sekä reaaliajassa videokuvan välityksellä pelattava Live Keno. Kolikkopeleissä erityisen suosittuja variaatioita ovat tällä hetkellä Megaways-toiminnolla varustetut slotit sekä tietysti progressiiviset jackpot-pelit, joissa jaossa olevat päävoitot ovat tähtitieteellisiä. 

Yhteenveto 
 
Ei ole yksiselitteistä vastaukseen kysymykseen siitä, onko kenon vai kolikkopelien pelaaminen kannattavampaa. Molemmissa peleissä on omat etunsa, mutta yhden pelin pelaaminen ei poissulje mahdollisuutta toisen pelin pelaamiseen. Parhailla nettikasinoilla on runsaasti tarjontaa sekä kenojen että kolikkopelien saralla. Mikset siis jakaisi peliaikasi siten, että kummallekin pelille jää aikaa?