Kenon voitonjako – Miten voittoluokat vaikuttavat kertoimiin?

Kenon voitonjako on täysin riippuvaista siitä, kuinka suurella panoksella pelaaja on päättänyt pelata, montako numeroa hän on päättänyt veikata, ja mihin voittoluokkaan hän numeromäärän perusteella kuuluu. Voitettavan rahasumman suuruuteen vaikuttaa merkittävästi myös se, onko pelaaja maksanut ylimääräistä hyödyntääkseen mahdollisia kunkkukertoimia. Nämä eivät kaikissa kenopeleissä ole mahdollisia, mutta esimerkiksi Veikkaus antaa pelaajien käyttää kunkukertoimia mikäli he maksavat panoksensa tuplana. Kunkkukertoimet vaikuttavat siihen, voiko pelaaja voittavalla rivillä saada kertoimet voittotaulukkoaan suuremmilla kertoimilla.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kenojen voittoluokat vaihtelevat pelipaikasta riippuen. Liki jokainen suomalainen kasino tarjoaa jonkin version kenopelistä, ja liki jokaisella versiolla on hieman toisistaan poikkeavat voittoluokat. Tässä artikkelissa olemme käyttäneet esimerkkinä Suomessa suosituinta kenopeliä, eli Veikkauksen Kenoa. Artikkelista löytyvät tiedot antavat osviittaa myös muihin kenopeleihin, sillä kaikissa kenopeleissä on sama toimintaperiaate. Tästä huolimatta suosittelemme tutkimaan valitsemanne kenopelin voittoluokat erikseen itse.

Kenon voittoluokat

Suomen yleisimmät kenopelit jaetaan lähtökohtaisesti yhdeksään voittoluokkaan. Se, mihin voittoluokkaan kenon pelaaja asetetaan on täysin riippuvaista siitä, kuinka monella numerolla hän haluaa kenoa pelata. Esimerkiksi jos hän päättää pelata kenoa viidellä numerolla, kuuluu hän tällöin kenon voittoluokkaan viisi. Jos hän taas pelaa kenoa kahdeksalla numerolla, sijoittuu hän voittoluokkaan kahdeksan.

Kenon voittoluokat määrittävät sen, kuinka monta numeroa pelaajan tulee saada oikein ja millä kertoimilla hän voi asettamansa panoksen saada takaisin. Mitä useammalla numerolla pelaaja päättää kenoa pelata, sitä suurempiin voittoihin hänen on mahdollista päästä. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, että hänen pitää saada useampia numeroita oikein jotta hän voi voittaa kenosta yhtään rahaa.

Esimerkiksi voittoluokassa kaksi voidaan kahdella oikealla saada voitot jo seitsemänkertaisena takaisin, kun taas voittoluokassa kahdeksan tulevat voitot vain kolminkertaisena. Alta voit lukea tarkemmin miten kenon voittoluokat ja jokaisen yksittäisen luokan kertoimet määrittyvät pelaajan näkökulmasta.

Voittoluokka 11Voittoluokka 10Voittoluokka 9
11 oikein ➝ x 1 000 00010 oikein ➝ x 200 0009 oikein ➝ x 50 000
10 oikein ➝ x 25 0009 oikein ➝ x 5 0008 oikein ➝ x 1 200
9 oikein ➝ x 5008 oikein ➝ x 2007 oikein ➝ x 50
8 oikien ➝ x 507 oikein ➝ x 206 oikein ➝ x 10
7 oikein ➝ x 6 6 oikein ➝ x 2 5 oikein ➝ x 16 oikein ➝ x 4 5 oikein ➝ x 15 oikein ➝ x 2
Voittoluokka 8Voittoluokka 7Voittoluokka 6
8 oikein ➝ x 10 0007 oikein ➝ x 2 4006 oikein ➝ x 420
7 oikein ➝ x 2406 oikein ➝ x 1005 oikein ➝ x 20
6 oikein ➝ x 205 oikein ➝ x 104 oikein ➝ x 3
5 oikein ➝ x 3 4 oikein ➝ x 14 oikein ➝ x 13 oikein ➝ x 1
Voittoluokka 5Voittoluokka 4Voittoluokka 3
5 oikein ➝ x 2004 oikein ➝ x 323 oikein ➝ x 18
4 oikein ➝ x 9 3 oikein ➝ x 13 oikein ➝ x 2 2 oikein ➝ x 12 oikein ➝ x 1
Voittoluokka 2 2 oikein ➝ x 7

Kenon kunkkukerroin ja todennäköisyydet

Kenon kunkkukertoimet ovat eräänlainen vaihtoehtoinen pelitapa, jonka avulla pelaajan on tietyissä tilanteissa mahdollista jopa kaksinkertaistaa tavalliset kenokertoimet. Kunkkukertoimien aktivointi maksaa saman verran kuin alkuperäinen panos. Kun kenossa kaikki 20 numeroa on arvottu, valitaan näiden joukosta yksi kunkkunumero. Jos kyseinen kunkkunumero löytyy pelaajan numerorivistä, tulevat voitot tavallisen voittotaulukon sijaan erillisien kunkkukertoimien mukaan. Nämä ovat aina suuremmat kuin tavallisessa voittotaulukossa.

Todennäköisyydet kenossa ovat korkeammat kuin monessa muussa vastaavassa pelissä, mutta siinä voittaminen on silti epätodennäköisempää kuin häviäminen. Kaikista todennäköisimmin pelaaja on saada minkä tahansa suuruinen voitto pelaamalla kenoa voittoluokalla 4, jossa minkä tahansa voiton todennäköisyys on 32,3%. Toisin sanoen pelaajan olisi tässä voittoluokassa todennäköistä saada voitto noin joka kolmannella pelikerralla. On kuitenkin hyvä huomioida, että voitto voi tässä voittoluokassa tarkoittaa myös kertoimella 1 saatavaa voittoa, eli pelaaja saa tällöin kenosta vain oman sijoittamansa rahan takaisin.

Suurimmat voitot kenosta

Koska kenopelistä on lukuisia erilaisia versioita, on ne kaikki mukaanlukien vaikea sanoa mitkä ovat suurimmat koskaan kenosta saadut voitot. Tämän sijaan voimme tutkia suurimpia voittoja vain Suomen yleisimmän kenopelin, eli Veikkauksen Kenon näkökulmasta. Nämä suurimmat voitot ovat osittain julkista tietoa, eli voittajien nimiä ei tietenkään paljasteta.

Veikkauksen Kenosta on sen yli kaksikymmentä vuotta vanhan historian aikana onnistuttu peräti kahdesti voittamaan yli kaksi miljoonaa euroa. Tämän lisäksi vähintään miljoonan euron arvoisia voittoja on myös yli kymmenen kappaleen verran. Alta voit lukea listan Veikkauksen kymmenestä suurimmasta kenovoitosta Suomessa. Mukana on voittopaikkakunta sekä -vuosi.

Suurimmat kenovoitot Veikkauksella

  1. 2milj. euroa – Helsinki – 2008
  2. 2milj. euroa – Turku – 2011
  3. 1,5milj. euroa – Useita – 2018
  4. 1milj. euroa – Oulainen – 2020
  5. 1milj. euroa – Naantali – 2021
  6. 1milj. euroa – Oulu – 2005
  1. 1milj. euroa – Eura – 2008
  2. 1milj. euroa – Taivalkoski – 2010
  3. 1milj. euroa – Savonlinna – 2010
  4. 1milj. euroa – Keitele – 2015