Mitä tehdä, jos onni potkaisee?

Kukapa ei olisi unelmoinut valtavasta kenovoitosta ja mielessään tehnyt suunnitelmia siitä, kuinka voittamansa rahat käyttäisi. Harva kuitenkaan kovin konkreettisia suunnitelmia on tehnyt. Mikäpä estäisi hiukan spekuloimasta asialla, maailmalla on varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka voittorahat on hävitty nopeasti. Nämä ovat tietysti ääripäitä, mutta jos ajatellaan, että voitto on maltillisen suuruinen, esimerkiksi 100 000 euroa, niin loppuelämä ei ole vielä turvattu ja vapaaherraksi ei voi ainakaan lopullisesti siirtyä. Tällöin voi olla hyödyllistä, että on jo suunnitelma valmiina siihen, etteivät rahat hupene liian nopeasti.

Elämä jatkuu normaalilla tavalla

Raha ei ole mikään taikasauva ikuiseen onneen, joka muuttaa kaikki murheet hyviksi. Mikäli saamasi voitto on muutama kymppitonni, niin tee kaikin mokomin pitkä unelmaloma tai osta auto, mutta niin sanotusta arjen oravanpyörästä ei kannata hypätä pois. Tuollaiset summat kuluvat pahimmillaan hyvinkin nopeasti. Mahdolliset lainat voi maksaa toki pois halutessaan, mutta ei missään lue, että lainojen maksusuunnitelmaa olisi pakko nopeuttaa mikäli saa jostain ison summan rahaa.

Järkevintä on jatkaa elämää pääpiirteittäin samalla tavalla, kuin ennenkin. Mikäli neulot innolla villasukkia, niin turha hyvästä harrastuksesta on luopua, vaikka olisi varaa ostaa laatikollinen villasukkia. Jos taas tahdot kolikkopelit kokemuksia, löydät vaihtoehtoja mielenkiintoisilta kasinoilta, eikä suurentunut omaisuus ole mikään syy lopettaa hauskanpitoa pelaamalla. Työpaikasta luopumista emme suosittele, jos työ on mielekästä. Pitkä loma on varmaan mahdollista neuvotella työnantajan kanssa, mikäli akkujen lataaminen paratiisissa on ensimmäinen ajatuksesi voiton jälkeen.

Suurimmat sudenkuopat

Kaikkein helpoiten suurvoiton saa katoamaan olemalla liian avokätinen. Aina löytyy “kavereita”, jotka haluavat hyötyä voitostasi ja vaikka kavereiden auttamisessa ja satunnaisen kolpakon tarjoamisessa ei olekaan mitään väärää, niin ihan jokaiselle ei kannata “touhutonnia” lainata tai ulkomaan matkaa maksaa, vaikka niitä tonneja itsellä olisikin voiton ansiosta kymmenittäin. Takaisinmaksu ei välttämättä tapahdukaan niin helposti, varsinkin jos lainansaaja on asennoitunut sillä tavalla jo alunperin, että kenovoittajallahan on rahaa enemmän kuin tarpeeksi muutenkin.

Toinen helposti rahat kuluttava keino on riskisijoitukset, eli pidemmän päälle ahneus. Mikäli sijoittaa leijonanosan rahasta esimerkiksi yhtiöön, jonka tulevaisuuden näkymät ovat häilyvät, tarkoituksenaan kasvattaa omaisuus moninkertaiseksi, on kolikon toisena puolena uhka menettää kaikki sijoitukset. Ennen sijoittamista kannattaa käydä läpi kaikki mahdolliset asiaan liittyvät riskit ja sijoittaa vain sen verran, kuin on varaa. Vaikka kenovoitto on alunperin ollutkin ylimääräistä rahaa, niin sillä perusteella esimerkiksi 90 %:n sijoittaminen lähibaarin ostamiseen ei välttämättä ole kaikilta osin fiksu veto.

Lopuksi

Kenovoitto ei tietenkään meistä kaikkien kohdalle tule osumaan, mutta joku muu yllättävä iso rahasumma voi sen sijaan napsahtaa kohdalle. Esimerkiksi kolikkopelivoitto tai vaikkapa suuri perintö. Siksi on hyvä jo etukäteen miettiä hieman, mitä siinä tapauksessa tekisi. Rahan hassaaminen on helppoa, josta hyvänä esimerkkinä ovat Yhdysvaltain urheilumiljonäärit, joista monet ovat pian uransa jälkeen henkilökohtaisessa konkurssissa. Yhteistä näille kaikille on liiallinen avokätisyys, valtavassa kaveripiirissä kaikki saavat osansa ja itse urheilija tuhlailee rahat vasemmalta ja oikealta. Heidän kohdalla, samoin kuin sinunkin, jos mahdollinen voittosi on miljoonaluokkaa, kannattaa harkita raha-asianhoitajan palkkaamista.