Keno vs lotto – erot ja yhtäläisyydet

Joinain päivinä vain tunnet olosi onnekkaaksi, eikö niin? Silloin perisuomalaisena suuntaat usein pelaamaan lottoa tai kenoa. Ennen se onnistui vain Veikkauksen pelipisteissä, mukaan lukien R-kioskit. Tänään onnettaren kutsua on helpompi seurata, vaikka heti oikealla jalalla sängystä noustua ja aamukahvin vielä kuumetessa, näppärästi omalta mobiililaitteelta käsin. Tosin Veikkaus vaatii nykyään pelaajia tunnistautumaan Veikkauskortin avulla.

Sekä kenolla että lotolla on pitkät juuret vuosisatojen takaiseen Kiinaan, ja ne ovat tänään länsimaissa erityisen rakastettuja. Kuponkien täyttäminen onnistuukin lähes jokaiselta suomalaiselta, onhan lotto ollut pelattavissa maassamme jo vuodesta 1970, keno vuodesta 1988. Ne tuottavatkin monopolin voimin valtiolle vuosittain satoja miljoonia euroja. Mitkä siten ovat loton ja kenon erot ja yhtäläisyydet?

Kenon ja loton perusmekaniikat eroavat toisistaan

Sekä lotto että keno ovat onneen perustuvia pelejä, joissa sinun tulee arvata arvottavat numerot. Arvonta tapahtuu ennalta määrättyyn aikaan, jonka jälkeen tarkistat kuponkisi saadaksesi selville, potkaisiko onni vai ei. Jos jo omaat Veikkauskortin, saat luonnollisesti voittosumman suoraan pankkitilillesi edes kuponkia tarkistamatta, sinun ei enää tarvitse marssia pelipisteeseen sitä lunastamaan. Yhtä helppoa kuin voitonkotiutus kohteessa casino!

Vaikka lotto ja keno siis näyttävät seuraavan samanlaista peliprosessia, on niiden välillä eroja pelaamisen yksityiskohdissa. Kenoarvonta suoritetaan kolmesti päivässä, loton taas kahdesti viikossa. Alkuun valitset kenokupongista tason 2–10 ja sen jälkeen 70 numeron ruudukosta onnentunteesi ja valitsemasi tason perusteella 2–10 numeroa. Sitten sinun tulee itse valita haluttu panos ja se, osallistutko kunkkukertoimeen. Lopuksi sinun on vielä rastittava valinnoista päivä, ilta tai myöhäisilta ja kuponkisi kesto.

Lotossa puolestaan valittavia numeroita on nykyään 40 ja sinun tulee perusmuotoista lottoa pelatessasi rastia niistä 7 kappaletta ja lisänumeroruudusta 1 numero. Lisäksi voit panostaa lisämaksulla Plussa-numeroon, jolla päävoittoa lukuun ottamatta kaikki muut kohdallesi osuvat voitot viisinkertaistuvat. Voit myös pelata järjestelmällä, jolloin saat valita seitsemää useampia numeroita, mutta myös kupongin hinta määräytyy niiden mukaan.

Voittosummat määräytyvät eri tavalla

Loton kaikkien aikojen suurin jättipotti on ollut hieman alle 16 miljoonaa euroa, vuonna 2021. Jos jollakin lottokierroksella ei löydy seitsemän oikein -voittajaa, osa voittosummasta siirtyy jaettavaksi seuraavalle kierrokselle. Näin muutaman voittamattoman kierroksen jälkeen suomalaisilla on toisinaan käden ulottuvilla muhkeita potteja.

Kenon voittoluokat ja voitonjako ovat kiinteät. Mitä korkeamman tason tai mitä useampia numeroita valitset, sitä suuremman voiton voit mahdollisesti saada. Nykylotossa Plussan käyttö mahdollistaa saman, eli voittosumma määräytyy oikeitten numeroittesi ja mahdollisen Plussa-kertoimen perusteella. Kenossa vain asettamasi panostaso määrää sekin voittosumman suuruuden.

Loton ja kenon pelaajien profiili

Mielenkiintoinen tilastotieto on ollut se, että sekä lottoa että kenoa pelataan ahkerimmin pienempituloisilla alueilla. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan pienituloisissa kunnissa asuvat pelaavat lottoa suuremmilla summilla ja säännöllisemmin kuin keskiverto- tai hyvätuloisissa kunnissa asuvat. Psykologisesti se selittyy sillä, että onnen kerralla tuoma rikastuminen koetaan ainoaksi tavaksi päästä irti köyhyydestä ja nähdä elämässä suuri muutos. Sama koskee varmasti myös kenoa.

Toisekseen on käynyt selväksi, että nuoret eivät juurikaan pelaa lottoa ja kenoa, etenkään lotto ei näytä olevan heidän mieleensä. Nuorten huomio kohdistuu enemmänkin netin kolikkopeleihin ja muuhun tarjontaan. Heitä ei kenties vielä askarruta se kertaheitolla rikastuminen, vaan he kaipaavat jännitystä ja viihdettä vapaa-ajan hetkiin

Vaikka lotto ja keno siis selkeästi eroavat toisistaan, on ilouutinen se, että sekä kenon että loton voitot ovat Suomessa verovapaata tuloa, eli saat voittosumman ”puhtaana käteen”. Muista kuitenkin pelata vastuullisesti ja varojesi puitteissa!